4 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme – Gyerek

A látásromlás specifikus megöregedni felett organikus életkori jelenségnek tekinthető, hiszen csakúgy, mint a testrendszer különféle szerve, a szem ráadásul csepp rugalmasságából, távollátás alakul ki.

(*4*)

Gyermekek esetében ennek fordítottja, a rövidlátás – myopia – okozhat problémát. Legtöbbször iskoláskorban derül világítás a problémára – írja a WebMD klinikai portál.

4 indikátor, hogy a gyereknek rossz a szeme

Normál esetben a szembe érkező fénysugarak az ideghártyán – retinán – egyesülnek, ekkor keletkezik az hegyes grafikus. Ha ennek ellenére rövidlátásról beszélünk, a világítás, kimondottan a látott tárgyak képe azonban a retina a múltban fókuszálódik. Ilyenkor a távirányító képek homályosak lesznek.

A rövidlátás tünetei

  • Fejfájásra panaszkodik a gyerek.
  • Hunyorog távirányító tárgyak nézésekor.
  • Rosszul olvassa a táblára írt szöveget.
  • Nehézséget okoz számára a specifikus célzás – például labdajátékoknál.

Mi a teendő?

Ha a fenti tünetek közül legalább kettő megállja a helyét, a gyerek nagyon jó (PL) eséllyel rövidlátó. Ilyenkor mindenképpen szemészhez kellene fordulni.

Amennyiben beigazolódik a rövidlátás gyanúja, a legkézenfekvőbb jogorvoslat a szemüveg viselése. A kontaktlencsét szemorvosok szinte soha javasolják tíz év alatti gyerekeknek, ám a későbbiekben, a kamaszkorban valójában teherautó rá beállítás. 18 évi megöregedni során a lézeres látásjavító sebészeti beavatkozás se ajánlott: erről a beavatkozásról csupán ezen a ponton könnyen kifejezés, ha a látásélesség valójában legalább két éve biztosan nem változott.

Megelőzhető a gyermekkori rövidlátás?

Sajnos a gyerekkorban kialakuló rövidlátás több esetben örökletes eredetű, vagyis bonyolult tenni ellene. Arra ennek ellenére tényleg megéri odafigyelni, hogy ne nézzen múlt sokat tévét vagy akár monitort a fiatal, töltsön sok időt a szabadban. A kinti testmozgás nemcsak a kedélyállapotra teherautó nagyon jó (PL) hatással, és még csökkenti az elhízás, kimondottan az ahhoz társított betegségek kockázatát, hanem a rövidlátás kialakulásának esélyét ráadásul csökkenteni.

Ki a szabadba!

A Cambridge-i Egyetem kutatói tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a rövidlátó gyerekek átlagosan heti 3,7 órával sokkal kevesebb időt töltöttek a szabadban, mint azok, akiknek biztosan nem volt látásproblémájuk. Dr. Justin Sherwin és még kutatócsoportja attól függ ennek egyik oka, hogy a szabadban töltött lehetőség során a gyerekek többször fókuszálnak távolban lévő tárgyakra, mint odabent – formában tartva ezzel a szem izomzatát. A egy további fő ok, hogy a organikus ultraibolya világítás sokkal jobb hatással teherautó a látásra, mint a kitalált.

Többet látni:  3 jel, hogy matekzseni lesz a gyereked: hogyan fejlesztheted a tehetségét? - Gyerek


Nézed: 4 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme – Gyerek

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply