Bizarrak vagy gyönyörűek? Ezek a különös, anatómiai viaszszobrok az orvosképzés kellékei voltak – Ezotéria

Vénuszról, a szenvedély, a fellebbezés valamint a termékenység istennőjéről a legtöbbeknek biztosan nem a boncasztalon kiterített, belül szerveit ráadásul láttató anatómiai bábuk jutnak eszébe, sokkal szívességet Botticelli habokból megszülető szépséges nőalakja, valószínűleg a kecses ókori szobrok. 

Pedig a Vénuszoknak létezik egy jóval bizarrabb változata ráadásul, amit az orvosképzéshez használtak ugyan, ám a fellebbezés igényével alakítottak ki – ettől tűnik olyan furcsának a mai szemlélő számára. 

Boncolástól a viaszmodellekig

A boncolás valójában a 16. századtól az egészségügyi ellátás tanulmányokat folytatók képzésének elengedhetetlen részét jelentette. Ezért ismerkedhettek létrehozott igazán az Egyedi fizikai test belsejében lévő titkokkal. A felnyitható holttestek valamint a tartósítás hiánya viszont biztosan nem kedvezett az oktatásnak, ezért elkezdték a konzerválás kikísérletezését, ami szekvenciális boncolást tett lehetővé. A 17. században hatalmas technikai újítás út létrehozott: Giulio Gaetano Zummo (1656-1701), szicíliai abbé nevéhez fűződnek az első anatómiai viaszszobrok. Őt többnyire a betegségek valamint az lehetőség keresztül legyőzött, oszló fizikai test érdekelte, műveibe Egyedi szerveket ráadásul beépített. Munkássága nyomán az itáliai egyetemi városokban sorra létesültek a viaszszobrokra fókusz műhelyek, például a 18. században Felice Fontana vállalkozása Firenzében, ahol jártas szobrászok dolgoztak, például Clemente Susini. Munkáikban az anatómiai támogatás kreatív igényességgel keveredett, nemcsak viaszból készítettek bábukat valamint szerveket, hanem például fából ráadásul. Olyan szobrok ráadásul készültek itt felsorolva, amelyek kizárólag a női társaság felépítését kívánták bemutatni, ezek az anatómiai vagy medikai Vénuszok.

Anatomical Venus. Wax figure of reclining woman, Florence. Wellc

Fotó: Wikipédia/Wellcome Images

Előfutáraik a tenyérben ráadásul elférő, csontból vagy fából kifaragott, szétszedhető szobrocskák. A viaszból készült, életnagyságú modelleket a orvosi célok érdekében levehető hasfallal, kivehető belül szervekkel, kimondottan magzattal alakították ki. Roppant jelentős népszerűségnek örvendtek, 1780-ban II. József ráadásul rendelt belőlük, majd a bécsi Katonai Orvosi-Sebészi Akadémiában helyezte el az anatómiai modelleket, végül is a Venus Anatomicát a pesti főiskola egészségügyi ellátás fakultásának ajándékozta néhány kisebb darabbal egymással. Ezek a Semmelweis Orvostörténeti Képtár gyűjteményében tekinthetők létrehozott. 

Többet látni:  4 ok a cukoréhség hátterében - Fogyókúra

A Vénusz 2018-ban New Yorkban ráadásul bemutatkozott, a Metropolitan Művészeti Képtár kiállításán. 

Kiváló fellebbezés

A viasz Vénusz-szobrok jellemzően bársonyon valamint selyempárnákon fekszenek, olyan kecsesen, mintha épp egyszerűen lepihentek volna. Arcuk, alakjuk kizárólag szép, az ráadásul előfordul, hogy gyöngysor díszíti a nyakukat, valószínűleg fejdísz a pompás, Egyedi hajból készült frizurájukat. A kutatók úgy vélik, hogy ez a kettősség, a kiváló fellebbezés, kimondottan a valósághoz hű ábrázolás, a végzet megjelenítése a végleteket kedvelő barokkra összetevő. Sokan párhuzamot vonnak a neves római Bernini-szoborral, a Szent Teréz extázisával.

A post az ajánló után kitartani

Az alkotások modern művészekre ráadásul hatnak, megihlették például Drozdik Orsolyát, hogy az európai múzeumokat járva fotográfiákat készített róluk, majd megalkotta a magáról mintázott bábuját. A 21. századi gondolkodók feminista nézőpontból ráadásul közelítenek a viaszszobrokhoz, felvetve, hogy azok férfiak számára készültek, valamint az ő pillantásaiknak voltak kitéve, ez indokolhatta kivételesen esztétikus megformálásukat. A mai szemlélő kétségtelenül abszolút másként tekint a művekre, mint a 18. század embere.

Évszázadokkal korábban hunyt el, azonban olyan, mintha aludna: a romolhatatlan szentet egy olasz templomban őrzik

Európa-szerte számos keresztény templomban, kolostorban láthatjuk az üvegkoporsóba helyezett, számos száz éve elhunyt szenteket, akik mindenféle kívül interferencia valamint bebalzsamozás nélkül, évszázadok elmúltával ráadásul úgy néznek ki, mintha egyszerűen elszenderedtek volna.

(Borító- valamint ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Grafikus forrása: Wikipédia/Wellcome Images)


Nézed: Bizarrak vagy gyönyörűek? Ezek a különös, anatómiai viaszszobrok az orvosképzés kellékei voltak – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply