Cirkuszban mutogatták és gúnyolták a beteg fiút, végül mégis a közönség kedvence lett: Schlitzie megrázó története – Ezotéria

A cirkusz mai szemmel nézve hasonlóképpen kizárólagos bolygó, hiszen az artisták, bohócok, mutatványosok és idomárok biztosan nem napról napra trükköket és hajmeresztő mozdulatokat mutatnak legyen valójában a nagyközönségnek.

A idős időkben ennek ellenére biztosan nem csupán ilyen jellegű produkciókat mutattak a porondon: bevett szokásnak számított, hogy olyan embereket mutogattak, akik születési rendellenességekkel, kizárólagos külsővel éltek. A nézők csodájára jártak ezeknek a „látványosságoknak”, azonban akkoriban a betegeknek hasonlóképpen sokszor ez volt az magányos esélyük a munkára, a pénzkeresetre és az önállóbb életre.

Schlitzie története egyedülálló

Az amerikai Schlitzie élete jelentősen különbözik a többi rendellenességgel {született}, cirkuszokban mutogatott emberétől. Ő ugyanis biztosan nem csupán a cirkuszokban mutatta meghatározott, mit tud. Simon Metz néven {született} 1901-ben, és mikrokefáliában vagy akár kisfejűségben szenvedett, ami a kinézetére és az értelmi, pszichológiai fejlődésére hasonlóképpen hatással volt. Szüleiről semmit biztosan nem könnyen tudni, sőt egyes elméletek attól függ a nemét se lehetett egyértelműen megállapítani.

schlitzie4

Slitzie nagyjából egy hároméves gyerek {szellemi} szintjén élte le egész egészében életét. Az létfontosságú dolgokat el tudta magában felölelni látni, néhány szót, mondatot elismert, és az utasításokat, instrukciókat hasonlóképpen azonnal megértette, azonban folyamatosan szüksége volt a segítségre. Emellett kiemelkedő utánzó hasonlóképpen volt. A növésben 122 centiméternél megállt. Mindezek ellenére az élete mégsem volt elszomorító.

Gúny tárgya volt a cirkuszokban

Schlitzie jelenleg gyerekként cirkuszokhoz került, ahol úgy mutogatták kényük-kedvük attól függ, ahogy csupán akarták, hiszen a kölyök biztosan nem igazán tudott beleszólni az őt körülvevő dolgokba.

schliztie2

A kizárólagos külseje ennek ellenére biztosan nem volt elég jó: hogy azonban válassza színpadias és megdöbbentő legyen a vonzerő, női ruhába öltöztették, haját copfba fogták, és ezért lépett fel, hogy aztán minden személy kedvére nézegethesse, kinevesse vagy akár csupán szörnyülködjön rajta. Egyes magyarázatok attól függ válassza praktikus oka volt a ruhának, ugyanis elképzelhető, hogy inkontinens volt, és ezért könnyebben cserélték a pelenkáját.

Többet látni:  Nyűgös a pici, és állandóan fáj a hasa? Az ételintolerancia árulkodó jelei - Gyerek

Mindez ennek ellenére biztosan nem zavarta Slitzie-t, élvezte, ha szerepelhet, és elsősorban szerette a közönségét. Akkoriban az állítólagos Freak Show-k, vagyis torz sorozat-okay, hihetetlenül népszerűek voltak, és maguktól a szereplők se élték meghatározott gyakran traumának, ha benne szerepeltek. Van, hogy könnyedén megszabadulhatott volna a jellegzetességétől, mondjuk egy szakállas nőstény, azonban utána odalett volna a könnyű bevételi {forrás}. Ezáltal biztosan nem tényleg megéri ezeket a társulatokat a mai szemmel megítélni.

Jobb életmód és filmes foglalkozás

Klub a cirkuszokban Jelentősebb sikere volt, a mozikban hasonlóképpen bemutatkozott 1928-ban egy némafilm, a The Sideshow keresztül. Az igazi áttörést Tod Browning 1932-es horrofilmje, a Freaks hozta meghatározott számára, ahol nagymértékben önmagát alakította. Az Termelés pénzügyileg bukás lett, csupán végül is vált klasszikussá, és az Egyesült Királyságban hasonlóképpen betiltották harminc évre. Schlitzie mégis a közönség kedvence lett, ezután azonban számtalan filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket.

schlitzie3

Klub több férfi szemében a nevetség tárgya volt, mégis akadtak olyanok, akik a gúnyolódás helyett válassza felkarolták. George Surtees majomidomár vette szárnyai alá, és fogadta személyes gyermekének formálisan hasonlóképpen. Haláláig, vagyis 1965-ig gondozta, aztán Schlitzie-t egy kórházban helyezték el. Itt ennek ellenére hamar klinikailag depressziós lett, hiányzott neki a közönség és a felhajtás. Végül egy kardnyelő, Bill Unks kihozta onnan, és átvette gondozását. 

Az élete a szórakoztatásról szólt

A cirkuszi és a filmes foglalkozás után hasonlóképpen a szórakoztatás állt az élete középpontjában. Los Angeles utcáin adta elő mutatványait. Klub az orvosok a születésekor biztosan nem jósoltak neki hosszú életet, Schlitzie 1970-ben hunyt el, vagyis kereken hetven évet élt. Ez a kisfejűségben szenvedőknél hihetetlenül {magas} életkornak számít.

A felírni az ajánló után eljárás

Személye a halála után se merült feledésbe, az American Horror Story nevű sikersorozatban róla mintázták Pepper karakterét, amit Naomi Grossman játszott el.

Többet látni:  Mennyit ér egy anya munkája a karantén ideje alatt? Kiszámoltuk, és megdöbbentünk az eredményen - Gyerek

Csodájára jártak a szakállas nőnek: szokatlan betegsége tette híressé

Régen Jelentősebb szenzációnak számított, ha egy nőnek szakálla nőtt.

(Ajánlókép forrása: strange_planet / Instagram)


Nézed: Cirkuszban mutogatták és gúnyolták a beteg fiút, végül mégis a közönség kedvence lett: Schlitzie megrázó története – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply