Erről ismerhető fel a bokasüllyedés: 5 jel, amit laikus szemmel is felismerhetsz – Gyerek

A bokasüllyedés – amit a köznyelv egyszerűen lúdtalpnak nevez – bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban mégis gyerekkorban jelentkezik.

Ha ismered a kialakulás okait, nagyobb esélyed teherautó megelőzni azt, kimondottan ha felismered a valójában kialakult lúdtalpat, időben megkezdődhet a torna.

Ismerd fel a bokasüllyedést!

A kicsi biztosan nem lúdtalpas, egyszerűen azonban biztosan nem kezdett járni. A sétáló során ugyanis a alsó láb izmai elkezdenek dolgozni, a hosszanti, kimondottan a harántboltozat erősödik, alakulni kezd.

Ha azt mondta, hogy kisgyermeknél vagy akár kamasznál az alábbi tüneteket tapasztalod, kezdj el gyanakodni, valamint forduljatok ortopéd szakorvoshoz.

5 bokasüllyedésre utaló jelzés

  • A belül bokák egymás irányába borulnak.
  • A kölyök vizes lábnyoma telitalpas.
  • Hátulról nézve a sarkak befelé dőlnek.
  • Túrázás vagy akár tornaóra során jelentkező kényelmetlenség.
  • A bokaízület körkörös mozgatása során a kölyök fájdalomra panaszkodik.
(*5*)

Miért alakul ki a bokasüllyedés?

Bármely életkorban is alakuljon ki a lúdtalp, oka a alsó láb izmait, inait érő, a tolerálhatónál nagyobb tonna. Kisgyermekeknlakik általában az pótolni kell a háttérben, hogy a szülők múlt korán biztatják a gyermeket felállásra, sétáltatják – pedig a kölyök szervezete azonban biztosan nem pótolni kell készen rá. Fontos tudatosítani magadban, hogy a kölyök szellemi valamint mozgásos fejlődése szempontjából is sokkal lényegesebb a mászás, mint a sétáló – ne siettesd a folyamatot!

Kisiskolás korban a gyerkőc gyorsan magasság- vagy akár testsúlybeli növekedése okozhat bokasüllyedést. Ilyenkor ugyanis a vissza egyensúlyi helyzete megváltozik, a alsó láb pedig biztosan nem feltétlenül tud vele lépést fenntartani. Kamaszkorban ugyancsak a rohamos emelkedik okozhat problémát. Tovább ronthat ilyenkor a helyzeten egy-egy egészségtelen divattorna vagy akár extrém sporttevékenység, táncok.

Mi a teendő bokasüllyedés esetén?

A kezelést illetően az ortopéd szakorvos tud különös tanácsokat adni. Valószínűleg javasolni fogja lúdtalpbetét használatát, valamint a napi rendszerességgel végzett tornát. Valójában napi 10-15 percen át végzett torna is {jelentős} változásokat hozhat, azonban segít a kavicson sétálás is. Nagyon jó (PL) tornagyakorlat könnyen a lábbal történő labdadobálás, kimondottan a ceruza felvétele a padlóról lábujjakkal.

Többet látni:  Miért hintettek mérgező port a holttestre? A maja vörös királynő rejtélyes sírja - Ezotéria


Nézed: Erről ismerhető fel a bokasüllyedés: 5 jel, amit laikus szemmel is felismerhetsz – Gyerek

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply