Évszázadokon át valódinak hitték Krisztus fátylát: egy alkimista tudós segítségével készült a szobor a legenda szerint – Ezotéria

Az 1700-as évek közepén Antonio Corradini (1688-1752), a fátylas szobrok elismert alkotója azt a megbízást kapta, hogy készítse el a lepellel letakart Jézus Krisztus szobrát.

Mivel a előadó nagyon hamar elhunyt, valójában biztosan nem tehetett eleget a felkérésnek, és még egyszerűen a tervezett mű terrakottamodelljét volt ideje generál. A feladatot Giuseppe Sanmartino (1720-1793) vette át.

Egy Krisztus-szobor áttetsző márványfátyollal

A specifikus munka, amit Sanmartino kapott, úgy szólt, hogy magányos márványtömbből készítse el a holtan fekvő Jézus szobrát, a lehető legjobb realizmussal, áttetsző lepellel a testén.

Giuseppe Sanmartino: Krisztus a lepel alatt. Más címmel: Fátyolozott Krisztus.

Giuseppe Sanmartino: Krisztus a lepel végig. Különféle címmel: Fátyolozott Krisztus.

Jogosan merül fel a aggodalom, pontosan hogyan várhatták a szobrásztól, hogy márványból átlátszót alkosson, Sanmartinónak ennek ellenére biztosan nem jelentett elképzelhetetlen kihívást a mű elkészítése. 1753-ban előállt alkotásával, a heverőre fektetett Jézus szobrával, akinek minden tagján, minden arcvonásán igazán érzem a borzasztó kínokat, amelyeket elszenvedett, és még akinek a testét a megrendelt, áttetszőnek tűnő fátyol borítja. 

Az egyének légzési varázslat-visszafojtva szemlélték meghatározott a döbbenetesen valósághű leplet, és még valószínűleg maguktól ráadásul összezavarodtak, hogy egy mesterien megmunkált márványfelületet vagy akár hiteles fátylat látnak-e a szemük korábban.

GettyImages-664776954

A fátyol legendája

A művet az olaszországi Sansevero Kápolnában állították ki, a fátyol rejtélye pedig olyan Jelentősebb port kavart, hogy a kedélyek azonban a legközelebb évszázadok során se csillapodtak. Laikusok, tudósok és még műértők sora próbálta megfejteni, pontosan hogyan készülhetett a fátyol, azonban mindhiába. A találgatások eredményeként kizárólagos legenda szövődött a szobor felölelni.

A felírni az ajánló után eljárás

Eszerint a előadó biztosan nem egyedül készítette a leplet, és még biztosan nem ráadásul márványból, hanem egy hiteles fátyolból, amelyet a előkészített szoborra terítettek. Úgy sejtették, Raimondo di Sangro, alkimista tudós lehetett Sanmartino társa, hogy megtaníthatta őt, milyen módszerrel márványosítsa ezt a textilanyagot.

Klub a legenda elképesztő és még furcsa, mégsem igaz. Modern eszközökkel végzett vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy a szobor fátyla hiteles márványból teherautó, és még biztosan nem valamiféle alkimista titok segítségével készült.

Akárhogyis, az fejlesztés valósághűsége bámulatos: biztosan nem véletlen, hogy a bolygó egyik legjelentősebb szobraként emlegetik, és még hogy annyian látogatják a nápolyi kápolnában. Vonzó, egyúttal újfent Sanmartino zsenialitását támasztja alá, hogy a szintén elismert szobrászművész, Antonio Canova (1757-1820) tíz évet szánt a Fátyolozott Krisztus reprodukálására, azonban biztosan nem járt sikerrel.

Jézus-szobor a tóban

Hogyan került egy óriási Jézus-szobor az amerikai tóba? A legközelebb felírni elmeséli történetét.


Nézed: Évszázadokon át valódinak hitték Krisztus fátylát: egy alkimista tudós segítségével készült a szobor a legenda szerint – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply