Hogy hangzik a világ legősibb fennmaradt zeneműve? Egy ugarit istennő tiszteletére íródott – Ezotéria

A Hurri dalok i. e. 4. századból származnak, ékírásos agyagtáblákon maradtak fenn a mai Szíria területén, Rász-Samrában, a néhai Ugarit városában. A 36 dalos gyűjteményt az 1950-es években találták az ugarit királyi királyi rezidencia ásatásakor.

Nagy részük biztosan nem maradt fenn egészében, még a hatos számú, amit Nikkal sémi istennő tiszteletére írtak, mondhatni, sértetlenül vészelte át az évezredeket. Ezzel a világ legrégebbi megértette dala, sok mint 1000 évvel megelőzve Szeikilosz sírversét vagy akár a delphoi himnuszokat.

Himnusz a gyümölcsösök sémi istennőjéhez

A dallam egy himnusz, ami Nikkalhoz szól, a gyümölcsösök sémi istennőjéhez. A termékenység-istennőt általában a szíriai térségben tisztelték. Nikkal holdistennő a gyümölcsösök érését segítette azzal, hogy harmatot felajánlott minden éjjel.

A dal zeneszerző nélkül maradt fenn

Az agyagtáblát mindenekelőtt Emmanuel Laroche tárta Figyelem elé 1955-ben, neki ráadásul köszönhető a h.6-os megjelölés, ami személyes katalogizálásának eredménye. A táblákat 1975-ben publikálták még egyszer, ezen a ponton valójában rekonstruált szövegű kiadásban. A panel jelenleg a Damaszkuszi Nemzeti Múzeumban található.

Nikkal himnuszánál biztosan nem olvasható a zeneszerző neve. A panel tetején található a folytonos spirálban íródott hurri nyelvű szöveges üzenet: ez a vezetési típus biztosan nem volt összetevő a babiloni betűvetésre. Alatta kettős elválasztóvonal található, ami elkülöníti az akkád nyelvű zenei utasításoktól. Az instrukciók számokból és még hangközök jelöléséből állnak, sok rekonstruált verzió ráadásul {született} belőlük.

A Nikkal-himnusz szövegével sok elemző ráadásul birkózott. Megfejtésének nehézségét egyrészt az okozza, hogy a hurri nyelvet biztosan nem értik abszolút, másrészt az agyagtábla kisebb sérülései miatt a szöveges üzenet ráadásul hiányos. 

A szöveges üzenet tartalma viszont adminisztrátor, vallásos áldozatokról beszél Nikkalhoz, a holdisten feleségéhez. A himnusz, kimondottan petíció arról szól, amiről számos minden különféle összehasonlítható témájú rím. Bocsánatkérés, felajánlás, az istennő magasztalása.

A felírni az ajánló után eljárás

Többet látni:  4 árulkodó jel, hogy manipulálni próbálnak - Kapcsolat

A fenti variáció Michael Levy előadásában {született} létrehozott. A zeneszerző szakember küldetése, hogy újraalkosson olyan feledésbe merülő ókori és még antik lírákat, amik keresztül vadonatúj zenei stílust alkothat. Saját szavaival élve New Ancestral Music, vagyis újhullámos régi dalok műfaján {belül} látja személyes tevékenységét.

(Képek: Wikipedia, Wikiwand, Getty Images)

Az ókor 8 legjobb uralkodónője 

Klub a történelemkönyvek az ókori uralkodók közül leginkább a férfiakat emelik ki, az masszív női vezetőkről se szabadna megfeledkezni. A jelentős, ragyogó és még jelentős hatalommal bíróság asszonyok nevét kevesebben ismerik, pedig sokat tettek birodalmuk védelméért, fejlesztéséért.


Nézed: Hogy hangzik a világ legősibb fennmaradt zeneműve? Egy ugarit istennő tiszteletére íródott – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply