Húshagyókedd és hamvazószerda: mit teszünk e két napon a húsvéti készülődésben? – Ezotéria

Klub hallgatni hallották jelenleg a nevüket, sokan biztosan nem tudják, milyen szokás fűződik húshagyókeddhez és hamvazószerdához.

A két napfény a húsvéti készülődéshez köthető. Idén húsvétvasárnap április 21-én, húsvéthétfő pedig április 22-én lesz.

Húshagyókedd

Húshagyókedd idén március 5-re esik. Ezen a napon, ahogyan a neve ráadásul árulkodik róla, a keresztény szokás attól függ el kellene hagyni a húst az étrendből, és másnaptól kezdetét veszi a nagyböjt. Húshagyókedden könnyen a böjt a múltban utoljára húst fogyasztani.

Húshagyókedd, ahogyan a húsvét ráadásul, mozgóünnep, rendszeresen húsvéttól kellene visszaszámolni teljes hét vasárnapot, és az az utáni kedd lesz húshagyókedd. Ez rendszeresen a húsvétvasárnap előtti 47. napfény. Minden évben legkorábban február 3-án, legkésőbb március 9-én könnyen.

A nagyböjt vagy akár régiesen negyvenlőböjt a keresztény szokás attól függ a húsvétra, Jézus feltámadására való előkészület ideje, negyvennapos bűnbánati időtartam. Ez a periódus a hitben való elmélyülés ideje, amikor a bűnbocsánatot a lemondás és áldozatvállalás keresztül nyerheti el az férfi.

A negyvenes fajta máshol ráadásul visszaköszön a vallásban. Mint a Biblia írja, Jézus negyven napig böjtölt a pusztában. Az özönvíz ráadásul negyven napig tartott, és Mózes ráadásul negyven napig várta a Tízparancsolatot a Sínai-hegyen.

Hazánkban húshagyókeddnek hívjuk, még különféle országokban másként nevezték el ezt a napot. Franciaországban Mardi gras, azaz kövér kedd, Angliában Shrove Tuesday, azaz gyóntató kedd a neve. Velencében erre a napra esik a velencei karnevál végső napja. Érdekesség, hogy a karnevál mondat etimológiája attól függ – latin, carne levare – a húskészítmény csirke elhagyására vezethető hozam.

A rövid cikk az ajánló után kitartani

Húshagyókeddhez itthon számos néphagyomány ráadásul kötődik. Ez a farsang végső napja, ezáltal a egyedi készítésű, mely Zala megyében lakik, és a halloweenhez tényleg összehasonlítható, biztosan nem ráadásul megdöbbentő: itt! alatt ugyan biztosan nem az ijesztgetés a fontosság, még jelmezekbe öltözve járják a gyerekek a szomszédos házakat, cukorkát, pénzt remélve. Ezt a hagyományt maskurázásnak nevezik. Még egy szokás a szalmabábu-égetés, és idős egyedi készítésű volt a sardózás, melynek keretében a legények házról házra jártak, begyűjtve nyársaikon a szalonnát, kolbászt. Este ezekből jókora lakomát csaptak, és ekkor került vonal a legény- és leányavatásra ráadásul. Úgy tartották, hogy farsangig biztosan nem kelt el, jelenleg az évben biztosan nem ráadásul lesz vőlegénye. Egy egy további hiedelem attól függ, akit farsang idején biztosan nem vettek el, végleg pártában továbbra is. És ne feledkezzünk el a busójárásról se.

Többet látni:  Mély nyomot hagyhat a gyerek lelkében: a pszichológus szerint így ne fegyelmezd - Gyerek

Hamvazószerda

Hamvazószerda vagy akár idős nevén hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, kimondottan böjtfőszerda a húshagyókedd utáni napfény, húsvétvasárnaptól visszaszámolva a negyvenedik hétköznap. 2019-ben március 6-ra esik. Ettől a naptól Rajt a nagyböjt.

A hamvazószerda hagyománya a 12. századig nyúlik hozam. Az őskeresztények ezen a napon vezeklés gyanánt hamut szórtak a fejükre, ez volt a hamvazkodás. Az ókereszténység idejében a bűnösök fejére a egyházmegyei a templomban hintett hamut, majd nagycsütörtökig kiutasította mindegyikük a templomból.

Hamvazószerdán az előző évi virágvasárnapi barka elégetéséből származó hamuval keresztet rajzolnak a hívők homlokára. Eközben a lelkész azt követelés: Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy akár, és porrá leszel. A egy további verzió: Térjetek előkészített, és higgyetek az evangéliumnak. A hagyományt II. Orbán pápa rendelte el 1091-ben.

A néphiedelem attól függ, hogy hamvazószerdán hamvazkodik, sajátja biztosan nem gyöngyfehér fájni a feje. A régiek, hogy azokat a családtagjaikat ráadásul megvédjék a fejfájástól, akik biztosan nem mentek el a templomba hamvazkodni, összedörzsölték velük a homlokukat.


Nézed: Húshagyókedd és hamvazószerda: mit teszünk e két napon a húsvéti készülődésben? – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply