Idő kérdése, és életben tarthatják a testen kívüli emberi agyat: egy bizarr kutatás eddigi eredményei – Ezotéria

Frankenstein-filmbe illő fogalom az emberi agyat testen kívül életben fenntartani, a tudományos kutatás emberei mégis ennek a lehetőségén törik a fejüket. Voltaképpen valójában értek hasonlóképpen el eredményt a témában.

Az ugyan azonban várat magára, hogy az eltávolított emberi elme hosszútávon életben maradjon egy laboratóriumban, még disznóaggyal a kutatók sikerrel jártak, és, mint tudjuk, a disznók és az egyének biológiailag sokban hasonló legyen egymásra.

Három és tétova napfény testen kívüli életmód

A kizárólagos kutatás a Yale Egyetemen zajlik. Vezetője, Nenad Sestan beszámolója attól függ egy sertés eltávolított agyát 36 órán át képesek voltak életben fenntartani a kutatók.

Ehhez egy speciális módszert alkalmaztak. A BrainEX nevű tervezés segítségével egy bezárva keringési rendszert alakítottak ki, mely gyakran testhőmérsékletű emberi vért juttatott és keringetett az elme szükséges területeire.

Sestan attól függ, tekintettel arra, hogy minden olyan testszerv lakóhely, melynek sejtjei életben vannak, 36 órán át a kitalált keringési rendszerben tartott elme hasonlóképpen élt. Sejtjei ugyanis biztosan nem pusztultak el, és képesek voltak továbbra hasonlóképpen a normál aktivitásra.

A Cambridge-i Egyetem pszichiátriai kutatásainak igazgatója, Steve Hyman a kutatási eredmények hallatán megjegyezte, hogy igaz, ez egy kiváló módszernek tűnik, biztosan nem sokban különbözik attól, ahogyan például egy vesét tarthatnánk életben.

A felírni az ajánló után kitartani

Hamarosan az emberrel hasonlóképpen működhet?

Sestan a kutatási eredményekről tartott beszámolóban arról hasonlóképpen szólt, hogy biztosan nem éppen disznókkal munkahelyek a jellemvonás. Sok különféle állatfajjal hasonlóképpen megpróbálták ugyanezt a módszert beadni, és minden esetben sikerrel jártak.

Vajon közeleg az lehetőség, amikor emberi aggyal hasonlóképpen próbálkozni fognak? Amennyiben természetesen, azzal nemcsak az agykutatás, még az orvostudomány hasonlóképpen nagyot lépne innováció. A kutatók kipróbálhatnának olyan gyógymódokat, melyeket lakóhely spekulatív alanyokkal, páciensekkel biztosan nem minden bizonnyal védett. Az orvoslás részletesebb juthatna a válaszhoz, miként gyógyíthatók az agyat érintő súlyos betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy akár az agydaganat.

Többet látni:  Máig rejtélyes a 16. századi rakétakilövés Nagyszebenben: 50 éve hozták nyilvánosságra a kéziratot - Ezotéria

Az eltávolított emberi aggyal való kísérletezés mindeközben sok etikai kérdést felvet, Sestan pedig egyébként hasonlóképpen óvatosságra inti kísérletező kollégáit. Mint rámutat, az, hogy az elme testen kívüli életben tartásával ilyen eredményt értek el, az embereket lenyűgözi. A elemző attól függ ennek ellenére biztosan nem mindegy, mennyire nyűgözi le.

Valószínűleg arra célozhatott, hogy a távirányító jövőben se szabad, hogy a tudományos kutatás emberei a azonban nagyobb sikerek érdekében embertelen eszközökhöz folyamodjanak, vagy akár a vizsgálódás olyan irányt vegyen, ami valójában se az orvoslás, se az agykutatás előrelépését biztosan nem szolgálja, éppen valamiféle kedvezőtlen érdeket.

Elmegyógyintézeti portrék színesben

A viktoriánus elmegyógyintézetek portréi színesben hátborzongatóan élővé változtak: egy lenyűgöző képsorozatot mutatunk.

Képek: Getty Images.


Nézed: Idő kérdése, és életben tarthatják a testen kívüli emberi agyat: egy bizarr kutatás eddigi eredményei – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply