Korán érte a halál a magyar sziámi ikreket: kegyetlenül kihasználták a lányokat – Ezotéria

Az egypetéjű ikerterhesség egyik speciális formája, amikor a barázdálódó csíra biztosan nem legjobb válik szét a fejlődés során, ezért a testrendszer valamely pontján a testvérpár összenőve születik: ők közismert néven a sziámi ikrek. 

Az összenőtt gyerekeket ma valójában számos esetben szét tudják választani. Most ráadásul erre készül egy magyar orvoscsoport két indiai kislánynál. A 18. században ennek ellenére biztosan nem egészségügyi ellátás kihívásnak, hanem remek pénzkereseti forrásnak számítottak a szokatlan rendellenességgel {született} testvérek. Ez a vagyon sújtotta az Ó-Szőnyben {született} lányokat ráadásul. 

Gófitz Ilona és még Judit

1701. október 21-én Ó-Szőny egyik rossz családjában egyedi ikrek születtek. A korabeli leírások módon mindenekelőtt Ilona {született} előkészített, – tette hozzá három idő óra vajúdást követően pedig Judit, az ikerpár egy további tagja. Az ikrek keresztcsontja biztosan nem vált különleges a méhen {belül}, és még szokásos végbéllel rendelkeztek. Azonban minden különféle szervrendszerük különleges működött.

A "J" és "H" betű egy angol forrásból származik: Judith és Heléne.

A “J” és még “H” betű egy angol forrásból származik: Judith és még Heléne.

A bizarr probléma ellenére túlélték a csecsemőkort, kocsma Ilona folyamatosan erősebb, strapabíróbb és még élénkebb volt a általában gyengélkedő Juditnál. Az enyhébb betegségeket folyamatosan különleges vészelték át. Hihetetlen, hogy a két gal testhőmérséklete se volt egymásra utalva, korabeli források attól függ előfordult, hogy, míg Juditot a magas hőmérsékletű gyötörte, Ilonának a szeme se rebbent. Sokat beszélgettek egymással, és még, mint minden testvér vagy testvér, civakodtak, ha biztosan nem értettek egyet. A körülményekhez képest szokásos életet éltek.

A pénzéhes lelkész

Ötéves korukra a falubeliek valójában-valójában megszokták a szokatlan Gófitz lányokat, akiknek a híre ennek ellenére biztosan nem maradt a kis elszámolási üzlet falai az egyik. A győri református lelkész és még orvosi szakember, Dr. Csúzi Cseh János látókörébe kerültek, hogy csak arról a vesztüket okozta. Kapidő óra jött neki, hogy a csodaszülöttek rossz családjukban csupán terhet jelentettek alkalmazott szüleiknek, ezért hosszas alkudozás után bérbe vette mindegyikük. 1706-ban a testvérpárral európai turnéra indult. Akkoriban ugyanis biztosan nem volt váratlan, ha a testi rendellenességeket vásárban mutogatták.

A doktor Magyarországot, Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Németországot, Angliát, Hollandiát, Franciaországot, Olaszországot ráadásul bejárta velük, ahol bazárokban, vásárokban pénzért mutogatta a szégyenlős, megilletődött kislányokat, akik ekkor ritkán múltak ötévesek. A feljegyzések egyetértenek abban, hogy a vidám, megfelelően nevelt lányok rendkívül szemrevalóak ráadásul voltak, egyes források attól függ leírhatatlan szépségükkel minden nézőt elkápráztattak. Hatévesen Judit komolyan megbetegedett, egy időre le ráadásul bénult, még a egészségügyi probléma Ilonát biztosan nem érintette, és még végső soron Judit ráadásul kigyógyult a bajból, kocsma kicsit lassabb mozgású lett, mint előtte. A kimerítő utazások és még fellépések során Dr. Csúzi számos mint 70 sok ezer forint jövedelemre tett szert – ez akkortájt elképesztően {magas} összegnek számított. A belépőjegyeken kívül rézmetszeteken a Gófitz lányok képét ráadásul árusította, melyhez nagyon saját versikét írt a testvérpár gyors ismertetőjével és még asztrológiai utalásokkal. 

Többet látni:  „A pasim fizeti a fogamzásgátlóm felét"- Miért csak a nőnek kellene állni a védekezés költségeit? - Kapcsolat

Valószínűleg a pénzéhes ex-lelkész élete végéig bazári majomként hurcolta volna a lányokat, míg azok valamilyen betegségben vagy akár kimerültségben életüket biztosan nem vesztik: ennek ellenére a jó hír az egy jótékony megmentő a segítségükre sietett. Ilona és még Judit számára megváltást jelentő volt Keresztély Ágost, szász herceg és még magyar kardinális felbukkanása. Az egyházi férfiú a lányok erkölcseit féltette a állandó cigányélet folyamán, emiatt kiváltotta a lányokat. 1709. március 21-én a pozsonyi Orsolya-apácák klastromába költöztek legyen valójában. 

A post az ajánló után eljárás

Életük és még haláluk az apácák közt

A derűs egyházi lét ínyére volt mindkét lánynak: megtanították mindegyikük hímezni, varrni, csipkét verni, és még írásban, kimondottan olvasásban ráadásul fejlődhettek. Kiegyensúlyozott életet éltek halálukig, ami az ezen a ponton feltételezte átlagéletkornál jóval nemrég következett legyen valójában. 1723. február 8-án Judit teste görcsbe rándult, melyet sehogy se tudtak enyhíteni: a gal ezt követően mély álomba szenderült. Míg húga kómában volt, Ilona fikarcnyi jelét se mutatta rosszullétnek, azonban csak arról két héten felhasználásával. Februmérték 23-án ennek ellenére váratlanul ágynak esett, felszökött a láza, majd testvérével ugyanakkor lehelték ki lelküket néhány órával végül is. Testüket felboncolták, ennek ellenére biztosan nem hagyták orvosi célra extra igénybe veszik: látszólag ma ráadásul az Orsolya-apácák pozsonyi sírboltjában nyugszik a 18. század leghíresebb magyar testvérpárja. 

(Képek: Wikimedia Commons, Getty Images Hungary, Tóth Béla – Magyar ritkaságok, Magyar Elektronikus Közkönyvtár.)


Nézed: Korán érte a halál a magyar sziámi ikreket: kegyetlenül kihasználták a lányokat – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply