Lord Byron lánya volt a világ első programozója: Ada Lovelace, a tragikusan fiatalon elhunyt matematikus különös élete – Ezotéria

Ada Lovelace Augusta Byron néven {született} 1815-ben. A művész George Gordon Noel Byron és még a matematikaszerető Annabelle Milbanke egyedüli gyermekeként nevelkedett.

Annabelle Milbanke elhagyta Lord Byront az őt övező botrányok miatt, és még  magával vitte az ezen a ponton egy hónapos Adát. Lord Byron egy évre rá aláírta a válási papírokat, és még soha soha biztosan nem látta mindegyikük többé. Attól félve, hogy Ada apja költészetére hasonlóképpen attribútum lobbanékonyságát örökli, édesanyja aprólékos, matematikára, logikára és még tudományra alapozott szigorral nevelte. 

Fiatalkorától kezdet elbűvölte a tudományos kutatás

Szülei válása után Ada Lovelace édesanyjával élt, akinek az életében szükséges szerepet töltött legyen valójában a számtan. A gyermek Ada végül is magántanároknál tanult, többek közt Auguste még Morgan matematikus tanítványa hasonlóképpen volt. Talán nevelésének köszönhetően, még valójában fiatalkorában lenyűgözték a különböző gépek, hajók és még gőzrepülőgépek tervrajzai, valamit az kereskedelmi forradalommal megjelenő újabb találmányok képei, amikkel az akkori orvosi folyóiratok tele voltak. 

Nagyon jó (PL) barátja volt Mary Sommerville-nek, a 19. századi közismert kutatónak hasonlóképpen, hogy 1833-ban bemutatta Charles Babbage-nek, akivel siker gyümölcsöző munkájának köszönheti az első várható programozó címet.

GettyImages-837642380

Fotó: Interim Archives / Getty Images Hungary

Fiatalon, 19 évesen ment tartalmazza William King arisztokratához. Három gyermekük {született}: Byron, Annabella és még Ralph Gordon. Augusta Ada Byron átfogó neve házasságától számítva Őméltósága Augusta Ada, Lovelace grófnője lett, ennek ellenére az utókor számára mint Ada Byron vagy akár Ada Lovelace vált ismertté.

1842 és még 1843 az egyik Ada Lovelace kilenc hónap folyamán lefordította Charles Babbage Analytical Engine-jéről készült Luigi Menabrea, olasz matematikus írását, amihez jegyzeteket hasonlóképpen fűzött. Bennük személyes gondolatait fogalmazta meghatározott, pontosan hogyan könnyen az Analytical Engine segítségével Bernoulli-számokat kiszámítani. Az utókor történészei attól függ ez volt a világ legelső számítógépes programja, Charles Babbage önéletrajzírói attól függ a programokat a ember írta. Ezt cáfolja meghatározott a egyszerű tény, hogy Ada Lovelace jegyzeteiben az Analytical Engine olyan használati módjai hasonlóképpen említésre kerülnek, amikről Charles Babbage soha soha biztosan nem közölt gondolatokat, többek közt, hogy a gépezet bármilyen összetettségű zenedarabok komponálására hasonlóképpen megfelelő könnyen. 

Többet látni:  Itt feszíthették keresztre Jézust: ma bazilika magaslik a Golgotán - Ezotéria

A felírni az ajánló után kitartani

Ada Lovelace biztosan nem élte meghatározott 37. születésnapját se, tényező előtte kicsivel, méhrákban elhunyt. Saját kérésére soha soha biztosan nem megértette apja mellé temették a Nottinghamban található hucknalli Szent Mária Magdolna-templomba.

(Képek: Getty Images, entitymag.com)

8 fantasztikus magyar nőstény, akik történelmet írtak: képeken az első orvosi szakember, törvényes képviselő és még légy

A történelemkönyvekben gyakran csupán a férfiak neve kerül előtérbe, pedig rengeteg fantasztikus asszony teherautó, akik tetteikkel, döntéseikkel nagy változásokat, sikereket értek el, és még jobbá tették az országot, a világot, valamint kinyitották a lehetőségek kapuját nőtársaik a múltban.


Nézed: Lord Byron lánya volt a világ első programozója: Ada Lovelace, a tragikusan fiatalon elhunyt matematikus különös élete – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply