Ma is a 200 éve vízbe fulladt lány arcát viselik az elsősegélybabák: rajta gyakoroljuk az újraélesztést – Ezotéria

Legyen mondat orvostanhallgatók vagy akár mentősök képzéséről, jogosítvány megszerzéséhez elengedhetetlen elsősegély-oktatásról, az újraélesztés technikájának elsajátítása létfontosságú tananyagnak számít. Napjainkban több általános- és még középiskolában is tartanak elsősegély-oktatást, bemutatót. Nem számít hol is fejleszteni, az ötvenes évek óta a tanulók kimondottan az előadók bábukon gyakorolják és még mutatják legyen valójában az életmentő műveletet. 

Az ilyenkor használatos bábukból világszerte többféle jármű forgalomban, azonban azt kevesen tudják, hogy az egyik típust egy egyértelműen élt, és még szerencsétlen halált halt kölyök lányról mintázták.

200 éve élettelen lány arcát viselik a bábuk

Bizarr vagy akár lehangoló? Bántóan ironikus? Az örök nyugalom tiszteletlen megzavarása, vagy akár rendhagyó emlék? Az férfi elsőre nehezen elismerik hová tenni a tényt, hogy a Resusci Annie névre keresztelt bábu egy kétszáz éve vízbe fulladt lány arcvonásait viseli.

Az elhunyt lány maszkja, és egy elsősegélybábu az ő vonásaival.

Az elhunyt lány maszkja, és még egy elsősegélybábu az ő vonásaival.

A kölyök, 16 év körüli francia lány holttestét az 1800-as évek végén húzták ki a Szajnából. Erőszak nyomai biztosan nem voltak láthatók rajta, ezért azt állapították előkészített, hogy esetleg öngyilkosságot követhetett el.

Személyazonosságát biztosan nem sikerült meghatározni, következésképpen a testet az akkori szokásnak megfelelően közszemlére tették, hátha egy személy felismeri. Sajnos {senki} se tudta megjósolni, ki könnyen. Lassanként a Szajna nem ismert nőjeként kezdtek róla beszélni az egyének.

A testtel foglalkozó patológus valóban megkapónak találta az elhunyt lány arcát, ezért halotti maszkot készített róla. Ez azt is segíthette, hogy a későbbiekben is legyen beállítás az azonosításra. A szakmai ekkor azonban biztosan nem sejthette, pontosan hogyan alakul majd a leplezés sorsa a távirányító jövőben.

A rövid cikk az ajánló után kitartani

A történetnek ezen a pontján jókorát fordul az lehetőség kereke, ugyanis az 1800-as évekből mindjárt az 1950-es évekbe csöppenünk. Ezekben az esztendőkben történt, hogy Archer Gordon, az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) tagja kolosszális ötlettel állt elő. Azt javasolta, hogy az orvostanhallgatók szívességet egy bábun gyakorolják az újraélesztést, és még ne tanulótársaikon, mert testi fájdalmat és még olykor bordatöréseket is okoznak egymásnak. Norvégbolt kollégájának ismerősét, a játékgyártó, Åsmund Laerdalt bízták előkészített az első bábuk legyártásával.

Többet látni:  Kínai aszcendens-számoló - Ezotéria | Femina

Mivel a megelőző évtizedekben a Szajna kölyök nőjének arcmaszkját sokszorosították, és még egyfajta szuvenírként árusították, sokak otthonába került belőle egy-egy alkalom. Laerdal egy rokona lakásának falára akasztva találta ellentétes magát az arccal, és még úgy döntött, hogy sajátja a vonásait fogja adni az elsősegélybábunak, amit megrendeltek tőle.

A játéküzemben akkoriban egy egy további, Anne névre keresztelt babát is gyártottak. Laerdal legvalószínűbb róla nevezte el az orvostanhallgatók számára készített műanyag figurát, melynek a szívkompresszió gyakorlásához optimálisan sima mellkasa volt, és még elérhető szája, hogy a szájból szájba lélegeztetés technikájának elsajátítását is lehetővé tegye.

Laerdal munkásságában 180 fokos fordulatot hozott a feladat, ugyanis attól fogva felhagyott a játékkészítéssel, és még klinikai eszközök gyártásába fogott. Vállalata ma is létezik, és még napjainkban is árulják az Annie nevű újraélesztő bábut.

Etikus volt a lány arcvonásait ilyesmire használni?

Jogosan merül fel, hogy egy elhunyt lány arcvonásait mennyire volt megbízható ilyen célra felhasználás. Julian Sheather cikkíró és még etikaszakértő a elmúlt idők és még meglévő szokásainak megvizsgálásával alkotott véleményt a kérdésről.

Szerinte azt, amit a régiek jónak láttak, ma jelenleg egyértelműen biztosan nem tartjuk elfogadhatónak. Míg az 1800-as években bevett módszer volt a holtak közszemlére tétele, erre ma jelenleg biztosan nem kerülhetne vonal, és még arra se, hogy valakinek a halotti maszkját felhasználják. Sheather jellemzően biztosan nem szeretett volna ítélkezni a múltbéli szokások felett, ezért egyfajta tipikus nevezőt igyekezett hozni az akkori és még mai nézetek az egyik: arra a végszóra jutott, hogy ha ma másolnák le egy elhunyt lány arcvonásait összehasonlítható célból, ezen a ponton ő mindenképpen ragaszkodna beépíteni, hogy a Egyedi legalább anonim maradjon, és még biztosan soha ne derüljön ki a neve.

Többet látni:  Bizarr álmok a tudomány szemével: honnan jönnek a furcsábbnál furcsább képek? - Ezotéria

Az anatómiai Vénusz története

Volt lehetőség, hogy az orvostanhallgatók jogos testek híján szép nőket ábrázoló bábukon gyakoroltak. Olvasd el az anatómiai Vénusz különös történetét.


Nézed: Ma is a 200 éve vízbe fulladt lány arcát viselik az elsősegélybabák: rajta gyakoroljuk az újraélesztést – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply