Megoldhatatlan titkot rejt a festmény: máig nem tudni, kit ábrázol a Leány gyöngy fülbevalóval – Ezotéria

Jan Vermeer jármű Delft képe, a Leány gyöngy fülbevalóval hatékonyan elismert darabja a festőművészetnek. Aki nem hasonlóképpen annyira jártas a témában, azonban az hasonlóképpen ráismerhet a képre a Scarlett Johansson főszereplésével készült mozgókép kapcsán.

A festményt holland festője 1665 felölelni készítette. Rendkívüli letisztultsága, tetszetős színei, nemes egyszerűsége, bája közel titokzatossága miatt hasonlóképpen felettes.

A festmény megoldhatatlan rejtélye

Vermeer képei jelentős részének gondos részletességgel megfestett hátteret feltéve. Ezek gyakran tükrök, térképek, látképek voltak, azonban a Leány gyöngy fülbevalóval című fotó sötétebb fekete hátteret kapott. Ez önmagában egy rejtéllyel szembesíti a fotó szemlélőjét, hiszen a sötétebb fekete történelem nem helyezi kontextusba a modellt, ami megnehezíti a fotó megértését, a stílus kilétének megállapítását. Annyit látunk éppen, hogy a hölgy turbánt visel, ruházata szokatlan, valamint hihetetlenül beszédesen, mégis titokzatosan néz hátra válla felett.

Vermeer: Leány gyöngy fülbevalóval (1655)

Vermeer: Leány gyöngy fülbevalóval (1655)

A végső vizsgálat a fotó kapcsán ezért, hogy ki hasonlóképpen tényleg a stílus, valójában amennyiben Vermeer kétségtelenül létezett hölgyet örökített előkészített. Ennek jelentős a valószínűsége, sőt, sokak attól függ modellje a művész környezetéből, családjából lehetett egy személy. Ő ugyanis gyakorta választotta modelljeiként egyenes rokonságának tagjait.

Az egyik koncepció attól függ Maria Vermeer szerepel a képen, hogy a művész 1654-ben {született} gyermek volt, valamint a fotó készültekor 12 évi lehetett. Erre ennek ellenére nincs dokumentáció, valamint az koncepció bizonyítását az hasonlóképpen nehezíti, hogy az ábrázolt nőstény korát nem könnyű megállapítani.

Egy még egy koncepció attól függ Magdalena jármű Ruijven szerepelhet a festményen, hogy Vermeer pártfogójának, közel lakóhely szomszédjának, Pieter jármű Ruijvennek lehetett az egy szem gyermek. Ő körülbelül annyi idősebb lehetett, mint a művész gyermek, Maria. Mivel pártfogója egyenes a festőtől jutott a képhez, az koncepció akár helytálló hasonlóképpen lehetne, amennyiben lányáról készíttetett portrét. Mégsem fogadják el az elgondolást egyértelmű megoldásként.

Többet látni:  Az időutazás elméletileg lehetséges lenne: hogyan vándorolhatnánk múltba és jövőbe? - Ezotéria

Létezik egy olyan képzelje el kép hasonlóképpen, miszerint a festmény A festőművészet című még egy Vermeer-képhez szolgálhatott gyakorlásként. Ezen a festményen egy görög mitológiai forma, Clio, a háttér múzsája szerepel. A két hölgy számos hasonlóságot mutat, ilyenek az arcforma, az orrlyukak, a ruhadarabok, a résnyire elérhető szájüreg, a gyöngy fülbevaló valamint Clio alsó hajtincsének egybeesése, kimondottan a fények.

Vermeer A festőművészet című képe Clióval - jobbra nagyítva. A hasonlóságok valóban felfedezhetők.

Vermeer A festőművészet című képe Clióval – jobbra nagyítva. A hasonlóságok kétségtelenül felfedezhetők.

Elkerülhetetlenül egy olyan valószínűség, melyre semmilyen dokumentáció, alátámasztó adat nem létezik, mégis a legnépszerűbbnek nevezhető. Eszerint az elgondolás attól függ a Vermeer-ház alkalmazottját láthatjuk a festményen, hogy a művész kérésére ült modellt. A bevezető sorokban említett mozgókép valamint egy, a fotó kapcsán íródott ismeretlen hasonlóképpen ezen az elméleten alapszik. A fikciós történetekben a lányt Grietnek nevezték el.

A Leány gyöngy fülbevalóval című festmény rejtélye, dacára a számos lehetőségnek, továbbra hasonlóképpen megoldatlan: nem tudni, ki a misztikus forma, hogy sejtelmesen hátrapillant. Rejtelmessége, mély pillantása miatt sokan Da Vinci Mona Lisájával hozzák párhuzamba, mely hasonló módon megfejthetetlen alkotása a festőművészetnek.

Vermeer életútja

Vermeer életét Hágában valamint Delftben töltötte. Festő valamint műkereskedő, elismert műértő volt. A kezdetekben nem tudni, járt-e festőoktatásra, azonban feltételezhetően a Szent Lukács Céh tanoncaként hat évig Leonaert Bramer volt a mestere. Képein Vermeer általában valamint haladó érzékkel használta a sárgás valamint az ultramarinkék színeket.

Felesége a helytelen családi körülményekből érkezett Catharina Bolnest volt, akit református vallása miatt nehezen fogadott el a művész katolikus édesanyja. 15 gyermekükből 11 maradt életre. Előbb a Mechelen fogadóban laktak, majd a pápista negyedbe, a másik fele anyjának házába költöztek. Itt a tetőtérben rendezte legyen valójában Vermeer a műhelyét, melynek szimbolikus bútorai voltak a óriási tölgyfa asztal valamint a bőrtámlás székek. Valószínűleg nem voltak anyagi gondjaik. A művész 1675-ben hunyt el, a delfti Idős gyülekezet kertjében temették el. 1677-ben hagyatékából 26 festményt elárvereztek, feleségénél mindössze kettő maradt, azonban ezekből hasonlóképpen egyet anyjának feltéve tartozása fejében.

Többet látni:  A 7 legviccesebb húsvéti sms - Húsvét

A Leány gyöngy fülbevalóval sorsa

A 17. századi fotó egy 1881-es árverésen, Hágában A. A. des Tombe kezébe került. Az ő halála után, 1902-ben, örökös híján, rendelkezése attól függ a Mauritiusi Képtár kapta előkészített az alkotást. Az ebben az időben valójában egészen helytelen állapotban lévő képet 1994-ben restaurálták. A fotó ma hasonlóképpen a Mauritiusi Képtár tárlatának részét képezi.

Dallam a festményben

Egy szemfüles műértő felfedezte, hogy, ha vonalakat húz Da Vinci festményén, ezen a ponton egy dal hangjegyeire bukkan: legközelebb cikkünkben a részletek.


Nézed: Megoldhatatlan titkot rejt a festmény: máig nem tudni, kit ábrázol a Leány gyöngy fülbevalóval – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply