Mi került egy király asztalára a középkorban? 6 étel II. Richárd uralkodói szakácskönyvéből – Ezotéria

Semmi bizonytalanság, egy középkori királyi konyhán következetesen hatalmas lehetett a sürgés-forgás. A szakácsok minden igyekezetükkel az vezet kedvére próbáltak tenni a finomabbnál finomabb fogásokkal.

Hogy hatékonyan Cégünk ráadásul készült akkoriban a fenség asztalára, arról egy egyedi, 14. századi kiadvány mesél. II. Richárd angol király, hogy 1377-1399 az egyik uralkodott, szakácsainak receptgyűjteménye, a Forme of cury, vagyis a Ételt előkészíteni módszere című kiadvány 196 receptet pótolják. Ez az egyik első angol nyelven írt szakácskönyv, klub az ételek neve sokszor franciás. Említik benne az olívaolajat vagy akár a szegfűszeget, azonban arab és még szicíliai receptek ráadásul találhatóak benne. Hat vonzó ételt mutatunk, melyek az szigorú ízek szeretetéről árulkodnak. A rengeteg fűszer használatát valójában egyszerűen a leggazdagabbak engedhették előkészített maguknak, a ma valójában mindennaposnak számító fahéjat vagy akár borsot akkoriban aranyárban mérték.

Funges – gombás húsleves

A gomba az egyik legolcsóbb és még legkönnyebben felajánlotta alapanyag volt a középkori Angliában, ami a királyi asztalról se maradhatott le.

A középkori szakácskönyv.

A középkori szakácskönyv.

Az étel elkészítése biztosan nem volt bonyolulttá tették: húslevest gazdagítottak apróra vágott gombával és még póréhagymával, majd sáfránnyal színezték előkészített. A leveshez egy, a középkorban kedvelt fűszerkeverékből ráadásul adtak, ami borsból és még gyömbérből, kimondottan fahéjból állt.

Cormayre – vörösboros szósszal sült sertéshús

Ha a király vendéget hívott, jellemzően jókora adag disznóhúst sütöttek, például Cormayre-t. A húst az utána azonban egyedi fűszernek számító korianderrel és még köménnyel fűszerezték, majd vörösborszósszal leöntve sütötték előkészített. A szószt bors, fokhagyma, köménymag és még nátrium ízesítette.

Toastie – fűszeres pirítósfeltét

Nevéből a mai pirítósra asszociálhat az srác, és még biztosan nem ráadásul téved nagyot. Igaz, a toastie lelkét a pirítósra kent ízes massza adta.

Ehhez mindenekelőtt mézet és még vörösbort kevertek keverd össze egy tálban. Gyömbért, sót és még borsot adtak tartalmazza, az elegyet pedig ragacsos masszává főzték. A minden kész pirítós tetejére azonban frissen darabolt gyömbér ráadásul került.

Többet látni:  Betűkként értelmezte a gízai piramisokat: elképesztő, amit kiolvasott belőlük a kutató - Ezotéria

Payn Ragoun – édes húsokhoz

Voltaképpen ez a előírt egy cukorkáé, melynek furcsaságát az adja, hogy halak és még húsok mellé szolgálták fel.

Mézet kevertek keverd össze cukorral és még vízzel, majd főzték kicsit, és még reszelt gyömbérrel ízesítették. A magyarázat attól függ a ínyenc szakács úgy tesztelhette, hogy nagyon jó (PL)-e valójában az alapkeverék sűrűsége, hogy belemártotta az ujját: ha kiemelve csíkban húzta magával a keveréket, utána elkészült. Ekkor azonban fenyőmag került be, és még formába öntve hagyták megszilárdulni.

Verde Sawse – a középkori salsa verde

A mediterrán főzési terület szerelmeseinek kedvelt étele a salsa verde. Ennek a középkori verziója volt a szóban forgó öltözködés. Petrezselymet, fokhagymát, kakukkfüvet, zsályát, fahéjat, gyömbért, borsot, sót és még kenyérmorzsát szórtak fehérbor és még ecet keverékébe.

Payn Fondew – mazsolás puding

Ehhez a finomsághoz a {kenyér} adta az alapot, ahogyan Angliában több édességhez ma ráadásul. Az étel a napjainkban ráadásul elismert kenyérpudingnak egy korai verziója.

Tojásfehérjét mézzel, cukorral, gyömbérrel és még szegfűszeggel ízesítették, és még addig forrósították a keveréket, míg sűrűbb állagot biztosan nem kapott. A szirupot ezután zsíron vagy akár olajon pirított vörösborba áztatott kenyérre öntötték, és még korianderrel vagy akár cukorral hintették előkészített.

Aki középkori ízekre vágyik, a szakácskönyv módon konyhájába idézheti a királyi fogásokat. A összesen receptek kezdeti és még kényelmesen olvasható formában ráadásul megtalálhatók a Google Books linkjére kattintva, ahol a összesen kiadvány tartalma megtekinthető.

Pompás konyhafelújítások

Elmúlt idők és még áram a kortárs konyhában: íme néhány előtte-ezután picture elképesztő átalakításokról.


Nézed: Mi került egy király asztalára a középkorban? 6 étel II. Richárd uralkodói szakácskönyvéből – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: (*6*)

Leave a Reply