Miért fontos, hogy legyen húsvétkor barka otthon? Ezt tartja róla a néphagyomány – Ezotéria

Szegy darabban valamint döntő fontosságú tényező, hogy évről évre, ünnepekkor követjük valamint továbbvisszük a hagyományokat. Fontos ennek ellenére, hogy ne egyszerűen továbbvigyük, hanem értsük ráadásul azokat. Ezáltal maradhatnak egyszerűen fenn igazán.

Ahogyan a karácsonyhoz a fenyőfát társítjuk, úgy a húsvéthoz a barkát. De a legtöbben biztosan nem gondolkodunk el azon, miért ráadásul tesszük ezt. Valóban érdemes kicsit elmélyedni a tartalmazza fűződő teológiai valamint néphagyományban, ezért, húsvét elérkeztével kimondottan.

Miért a barka?

Felmerpihenés a aggodalom, mindenekelőtt ráadásul, hogy miért éppen a barka lett a húsvéthoz összekapcsolt növényzet. Az magyarázat könnyű: térségünkben nincs pálmaág, a fűzfélék füzérvirágzata viszont, a barka, fellelhető. A barka tulajdonképpen azokat a pálmaágakat szimbolizálja, melyeket a – csendes, valamint biztosan nem katona szándéka jeleként – szamárháton érkező Megváltó Jézust ünneplő csoport lengetett, amikor bevonult Jeruzsálembe. Erről az eseményről emlékezünk létrehozott virágvasárnap, húsvét előtti vasárnap, amikor a templomokban barkaszentelést ráadásul tartanak.

Még egy leírás ráadásul teherautó rá, miért lett a barka húsvéti növényzet. A bárány Jézus húsvéti jelképe, ezért a barka szimbolikájában sokan látnak a báránnyal párhuzamot, hiszen thoughts a barka felülete, thoughts a bárány szőre törékeny. Talán biztosan nem ráadásul véletlen, hogy a barka valamint birka szavak családtag eredetűek nyelvünkben. A magyarban egyébként egyedülálló jelentése látszólagos ez, ugyanis különféle nyelvekben különféle egyéb törékeny állatok nevére hajaz a barka tagolás. Ezáltal az angol például catkin néven nevezi, melyben a cat, vagyis punci-macska kifejezés szerepel.

A barka, tekintve, hogy kora tavaszi, az újjászületés szimbólumaként ráadásul társulhatott a húsvéti ünnephez.

Hagyományok a barka kapcsán

Volt, ahol a gyerekek szedték, máshol a kölyök lányok. A barkaszedésre minden évben virágvasárnap előtti szombaton került vonal. A szedett barkaágakat azután bevitték a templomokba, valamint ott bizony a falszerkezet mellé állították mindegyikük, hogy másnap a lelkész megszentelhesse azokat.

A misét követően a barkaágakkal a szőlőbe mentek, hogy a gazdáknak három-három barkaágat adjanak át. A három osztály közül egyet az eresz alá tettek, egyet elástak, egyet pedig a fegyvercső tetejére. Mindhez fűződött valamilyen hiedelem.

Többet látni:  Mi a kínai horoszkópja? Ilyen szerető lesz a férfi - Ezotéria

A ingatlan védelmét szolgálta az eresz alá helyezett barka. Ezáltal a régiek attól függ ki lehetett védeni, hogy hurrikán esetén villámcsapás érje a házat. Az elásott barka azt segített megelőzni, hogy pocok ássa fel a földeket, tönkretéve a növényeket. A hordóra a legközelebb évi vörösbor bőségessége reményében került barkaág.

Ahol csirkéket neveltek, ott bizony az ólba ráadásul dobtak házaspár szemet a barkából, hogy azonban sok tojást tojjanak a tyúkok. A kiscsibék itatójába ugyancsak került házaspár szem a barkából, szintén a bő szaporulat reményében.

A rövid cikk az ajánló után eljárás

Az, hogy húsvétkor legyen lakóhely barka, azért döntő fontosságú a néphagyomány attól függ, mert, ha a barkát a tűzhelybe dobják, az védelmet nyújt a családnak a bajtól, jégveréstől valamint vihartól. A hazavitt barkát rendszerint a házi oltárhoz tették.

A barkának gyógyító hatást ráadásul tulajdonítottak egykor. Úgy hitték, ha gyógyszerként egy szem barkát lenyelnek, az segíthet a torokfájást valamint a gyomorbajt csillapítani. Egyes tájakon szalagokat kötöttek az ágakra, hogy a daganatos betegségeket gyógyítsák.

Adjuk sokkal több a hagyományok szeretetét!

Ha volt egyedülálló tényező ráadásul a fentiek az egyik, amit biztosan nem ismertél, vagy akár potenciálisan sok, ezen a ponton az óva inthet mindenkit: tetten értük a szokások valamint szimbólumok kopását. Ahogyan egy-egy kicsi különös elveszik, úgy elveszhet idővel több és több sok, valamint gyerekeink azonban kevesebbet, unokáink pedig esetleg jelenleg mit se tudnak majd a hagyományokról, kimondottan azok gyökereiről.

A hagyományok megismerése, továbbadása azok fennmaradásának alap feltétele, még nemcsak emiatt döntő fontosságú: az vakáció ráadásul sokkal szebb valamint mélyebb könnyen, ha értjük valamint ismerjük meghatározó szimbólumait.

Húsvéti díszek barkából

A húsvéti asztalra vagy akár húsvéti díszként az ajtóra megéri barkából készíteni mutatós díszeket. Mutatunk néhány nagyon jó (PL) ötletet, amit biztosan nem kemény megcsinálni.

Többet látni:  Rögtön hatnak: 8 pont a testeden, amit, ha megnyomsz, nyugalmat hoz, és megszűnik a szorongás - Ezotéria

Képek: Getty Images.


Nézed: Miért fontos, hogy legyen húsvétkor barka otthon? Ezt tartja róla a néphagyomány – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply