Miért nehéz dönteni? Így érdemes gondolkodni a jó út megválasztásáról – Ezotéria

Az életmód egyszerűbb és még nehezebb, jelentősebb és még jelentéktelenebb döntések sorozata, ezért azoknak, akik nehezen határoznak a különböző kérdésekben, nincsen könnyű dolga.

Nekik segít Ruth Chang filozófus a TED szórakoztató és még ismeretterjesztő színpadán, előadásában megfogalmazott gondolataival. Hogyan érdemes tekinteni a döntésekre, hogy ne kutyaszorítóként, hanem előbbre vivő valamiként élhessük előkészített mindegyikük? Fellebbezés előkészített videón az előadást, magyar fordítását pedig a videofelvétel során találod.

Hogyan hozzunk döntéseket?

Fordította: Simon Eszter

Gondoljanak egy nehéz döntésre, amit {mostanában} kellene meghozniuk. Lehet ez egy szavazás két munkamenet közt, zenész vagy akár könyvelő, hol éljünk, városban vagy akár vidéken, vagy akár akár két férfi az egyik, csomag vegyünk el, Elvehetjük Betty-t vagy akár elvehetjük Lolita-t. Lehet egy olyan szavazás, hogy vállaljunk-e gyerekeket, hogy engedjük-e a problémás szülőnket hozzánk költözni, hogy neveljük-e a gyermekünket olyan vallásra, amiben a partnerünk feltételezzük, azonban bennünket hidegen hagy. Vagy, adományozzuk-e megtakarításainkat jótékony célokra.

Valószínűleg az a nehéz szavazás, amire gondoltak, Jelentősebb, sorsdöntő lehetett, egy dolog olyan, ami számít. Egy nehéz szavazás rendesen gyötrődéssel, kéztördeléssel, fogcsikorgatással jár. Azt hiszem, félreértjük a nehéz választásokat, és még azok szerepét az életünkben. A nehéz választások megértése egy olyan erőt szabadít fel, mely mindannyiunkban biztosan ott bújkál.

A szavazás nehézsége attól támaszkodni, hogy milyen a választási lehetőségek viszonya. Egy könnyű választásban az egyik választási lehetőség sokkal jobb, mint a egy további. Egy nehéz választásban az egyik választási lehetőség néhány szempontból sokkal jobb, a egy további választási lehetőség különféle szempontokból sokkal jobb, azonban általában egyik se sokkal jobb a másiknál. Gyötrődünk, hogy maradjunk-e a jelenlegi munkahelyen a nagyvárosban, vagy akár forgassuk fel az életünket egy kihívásokkal telibb munkáért vidéken; tartani minden bizonnyal sokkal jobb egyik szempontból, költözni minden bizonnyal sokkal jobb egy további szempontból, azonban általában egyik se sokkal jobb a másiknál.

Ne gondoljuk, hogy a nehéz döntések egyben sorsdöntők hasonlóképpen. Például amikor azt döntjük el, hogy mit hasonlóképpen reggelizzünk. Ehetünk {magas} rosttartalmú gabonapelyhet vagy akár csokis fánkot. Ebben az esetben, ami számít, a finomság és még az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás. A gabonapehely egészségesebb, a csokis fánk viszont sokkal finomabb, azonban egyik se sokkal jobb a másiknál általában – így ez egy nehéz szavazás. Így, hogy tudjuk, a kis választások hasonlóképpen lehetnek nehezek, valószínűleg a Jelentősebb döntések se tűnnek annyira megoldhatatlannak. Elkerülhetetlenül hasonlóképpen, valamilyen módon eldöntöttük, hogy mit együnk reggelire, ezen a ponton azt hasonlóképpen el tudjuk dönteni, hogy maradjunk-e a nagyvárosban, vagy akár költözzünk le vidékre az vadonatúj állás miatt.

A felírni az ajánló után kitartani

Azt se gondoljuk, hogy a nehéz választások azért nehezek, mert Cégünk vagyunk buták. Amikor végeztem a főiskolával, biztosan nem tudtam dönteni két szakma az egyik, ideológia, vagy akár jog. Nagyon szerettem a filozófiát. Nagyszerű dolgokról tanulhatok filozófusként, mindezt egy nyugodt fotelben ücsörögve. Én ennek ellenére egy mérsékelt bevándorló családból származom, az én elképzelésem a luxusról az volt, hogy disznósajtos klub szendvics legyen az uzsonnás dobozomban, szóval a ötlet, hogy az egész egészében életemben egy fotelben ücsörögjek és még elmélkedjek, hát, úgy tűnt, ez a tetőfoka az extravaganciának és még könnyelműségnek. Szóval, fogtam a jegyzetfüzetemet, Húztam egy vonalat a újság közepére, és még minden erőmet bevetve gondolkodni kezdtem, érveken és még ellenérveken, mindkét opcióra. Emlékszem, azon gondolkodtam, bárcsak tudnám, hogy milyen minden bizonnyal az életem mindkét szakma esetében. Bárcsak Isten, vagy akár a Netflix küldene nekem egy DVD-t, amin megnézhetem a jövőbeli elérhető életeim, finom lennék. Összehasonlítanám mindegyikük, látnám, hogy az egyik sokkal jobb, és még a választás könnyű minden bizonnyal.

Többet látni:  Apró piros pöttyök a bőrön - Kapcsolat

De biztosan nem kaptam DVD-t, és még tekintve, hogy biztosan nem tudtam eldönteni, melyik minden bizonnyal a sokkal jobb, azt tettem, amit sokan tesznek nehéz választások esetén: a biztonságosabb opciót választottam. Attól félve, hogy munkanélküli filozófus leszek, szívességet elmentem ügyvédnek, azonban rá kellett hogy jöjjek, hogy az ügyvédkedés biztosan nem igazán illett hozzám. Nem én voltam. Úgyhogy épp most filozófus vagyok, és még nehéz választásokat tanulmányozok, és még el kellene hogy mondjam, hogy az ismeretlentől való aggodalom, kocsma elég jó ismétlődő motivációs elengedhetetlen a nehéz választásokkor, azok félreértelmezéséből fakad. Hiba azt gondolnunk, hogy a nehéz választáskor az egyik alternatív ténylegesen sokkal jobb a másiknál, és még Cégünk egyszerűen múlt ostobák vagyunk, hogy tudjuk, melyik, és még tekintve, hogy úgysem tudjuk, akár választhatjuk a kevésbé kockázatosat. Azonban ha a két opciót látjuk hasonlóképpen egymás közel, és még minden információnk megvan, a választás ezen a ponton hasonlóképpen könnyen nehéz. A nehéz választások azért nehezek, — biztosan nem miattunk, vagy akár a tudatlanságunk miatt, — mert nincs legideálisabb szavazás!

És még ha nincsen legideálisabb szavazás, ha a mérleg nyelve biztosan nem leng ki se az egyik, se a egy további irányba, ezen a ponton az alternatívák minden kicsit jók kellene hogy legyenek, ezért könnyen, hogy azt kéne mondanunk egy ilyen nehéz választásnál, hogy két minden kicsit jó lehetőségről teherautó mondat. Viszont ezzel egy dolog biztosan nem stimmel. Ha a lehetőségek minden kicsit jók, akár egy pénzfeldobással hasonlóképpen eldönthetnénk, és még egy hatalmas hibának tűnik azt gondolni, hogy ezért kéne döntenünk a karrierünkről, lakóhelyünkről, házastársunkról: pénzfeldobással.

Ruth Chang

Ruth Chang

Van azonban egy magyarázat, amiért egy nehéz szavazás mégsem éppen szavazás két minden kicsit jó választási lehetőség közt. Tegyük fel, választanunk kellene két projekt az egyik: lehetünk befektetési bankárok, vagy akár grafikusok. Sok dolgot kellene figyelembe vennünk egy ilyen választáskor, hogy milyen fantasztikus a projekt, a monetáris biztonság és védelem biztonság megléte, legyen időnk családot alapítani stb. Lehet, hogy a ötletes szakma megismertet a legmodernebb újdonságokkal a képi tagolás területén. Lehet, hogy a pénzügyi projekt pedig megismertet a legmodernebb újdonságokkal a monetáris manipuláció területén. Képzeljük el ezt a két karriert, ahogy egyszerűen akarjuk, úgy, hogy egyik se legyen sokkal jobb, mint a egy további.

Tegyük fel, hogy az egyiket feljavítjuk, egyszerűen egy kicsit. Tegyünk fel, hogy a pénzügyi intézmény el vágy kápráztatni, és még hozzátesz 500 dollárt a havi bérünkhöz. Vajon ez a pluszpénz jobbá teszi-e a pénzügyi munkát a ötletes munkánál? Nem feltétlenül! A magasabb fizetéstől a pénzügyi projekt sokkal jobb lesz, mint előtte volt, azonban könnyen, hogy azonban ezért se elég jó ahhoz, hogy bankárnak lenni sokkal jobb legyen, mint művésznek. Viszont, hogy ha az egyik munkához feltéve többlet biztosan nem teszi azt jobbá, mint a egy további, ezen a ponton a két kezdeti projekt biztosan nem lehetett minden kicsit jó. Ha két minden kicsit jó dolgot veszünk, és még az egyiket feljavítjuk, ezen a ponton az minden bizonnyal sokkal jobb lesz, mint a egy további. Nem ez a körülmény a nehéz választások esetében.

Többet látni:  Az oxigénellátását is segítik: 20 vasban gazdag étel, amit adni érdemes az iskolás gyermekednek - Gyerek

Ezt előkészített kellene fejtenünk. Van előttünk két projekt, Egyik se sokkal jobb a másiknál, azonban biztosan nem hasonlóképpen minden kicsit jók! Hogyan kéne ebből választanunk? Úgy tűnik, itt! alatt egy dolog biztosan nem stimmel. Talán a szavazás magában problémás, és még az értékelés nehéz. De ez se igaz. Nem igaz, hogy olyan dolgok közül akarunk választani, amiket biztosan nem könnyen összehasonlítani. Elvégre két iroda előnyeit méricskéljük, biztosan nem pedig a 9-es számot mérjük egy tányér tükörtojáshoz. Két iroda összes előnyét összehasonlítani olyan tényező, amit megtehetünk, és még amit jellemzően előkészített hasonlóképpen teszünk.

Úgy vélem, a kirakós játék abból ered, hogy biztosan nem igazán tudjuk, mit feltételezünk az értékekről. Akaratlanul azt feltételezzük, hogy az értékek, mint az őszinte igazság, fellebbezés, kedvesség, ugyanolyanok, mint a mennyiségi mutatók, mint a hosszúság, csoport, és még testsúly. Vegyünk két tényező összehasonlítását, amiben nincsenek értékek például, hogy melyik bőrönd nehezebb. Csupán három elérhető kimenetelünk teherautó: Az egyik bőrönd vagy akár nehezebb, vagy akár könnyebb, vagy akár ugyanolyan nehéz, mint a egy további. Az olyan tulajdonságok, mint a csoport, megmutatható valós számokkal – mint az 1, 2 , 3 és még a többi – és még egyszerűen háromféleképpen hasonlíthatunk beépíteni bármely valós számot. Az egyik összeg vagy akár nagyobb, vagy akár kisebb, vagy akár ugyanakkora, mint a egy további. Nem ezért teherautó az értékeknél. A megvilágosodás óta hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a orvosi hisz a kulcsa mindennek, ami szükséges a világunkban; Viszont az értékek világa különféle, mint a tudományos kutatás világa. Minden az egyik világban mérhető valós számokkal, míg minden különféle a egy további világban biztosan nem. Ne gondoljuk, hogy a “teherautó” világa, ami a hosszúságé és még tömegé, ugyanúgy teherautó felépítve, mint a “kellene” világa, ami a megfelelő cselekedeteké.

Tehát, tekintve, hogy ami szükséges számunkra, – egy fiatal öröme, vagy akár a szeretet, amit a partnerünk iránt érzünk – biztosan nem mérhető valós számok segítségével, nincs okunk azt hinni, hogy választáskor egyszerűen 3 elérhető végeredmény létezik, hogy az egyik alternatíva sokkal jobb, rosszabb, vagy akár azonos a másikkal. Be kellene vezetnünk egy vadonatúj, 4 kapcsolatot ami különféle, mint a sok-sokkal kevesebb-azonos, ami jellemzi, hogy Cégünk történik a nehéz választáskor. Szeretem azt mondani, hogy az opciók “egy szinten vannak”. Amikor az alternatívák “egy szinten vannak”, hihetetlenül hasonlóképpen számít, hogy melyiket választjuk, azonban egyik választási lehetőség se sokkal jobb a másiknál. Sokkal szívességet, a lehetőségek hasonló értékterületen vannak, egy értékcsoportban vannak, mindazonáltal lehetnek hihetetlenül különbözőek az piaci értéke fajtáját illetően. És még ennek eredményeként nehéz a szavazás.

Ha ezért gondolunk a nehéz döntéseinkre, rájövünk valamire magunkkal kapcsolatban, amit eddig biztosan nem tudtunk. Mindannyiunkban biztosan ott teherautó az szívósság, hogy indokokat hozzunk létre. Képzeljünk el egy világot, ahol minden választás egy könnyű választás, vagyis, következetesen teherautó egy legideálisabb alternatíva. Ha teherautó legideálisabb alternatíva, egyértelmű, hogy azt kellene választanunk, tekintve, hogy racionálisak vagyunk, következetesen a sokkal jobb dolgot fogjuk választani a rosszabb tényező helyett, azt választjuk, ami közel a legtöbb érvünk szól. Egy ilyen világban minden okunk meglenne sötét zoknit viselni a rózsaszín helyett, zabpelyhet fogyaszt fánk helyett, a városban élni a vidék helyett, Betty-t elvenni Lolita helyett. Egy bolygó tele könnyű választással odaláncolna csapatunk az érvekhez. Ha belegondolunk, hülyeség azt gondolnunk, hogy a rendelkezésre álló, kívül indokok miatt döntöttünk úgy, hogy a legtöbb nézeteltérés tényező amellett a hobbi közel szól, amit épp űzünk, amellett a otthon közel, amelyikben lakunk, amellett a projekt közel, amivel foglalkozunk. Ehelyett, két olyan alternatív a múltban álltunk, amik “egy szinten voltak” – nehéz szavazás – és még létrehoztunk magunknak egy indokot, hogy miért azt a hobbit, házat, vagy akár munkát választjuk. Amikor a választási lehetőségeink “egy szinten vannak”, a készen kapott érvek, azok, amik meghatároznák, hogy hibásan döntünk-e, hallgatnak arról, hogy mit kéne tennünk. Itt, a nehéz választások világában tudjuk gyakorolni a normatív hatalmunkat, amellyel létrehozhatjuk személyes indokainkat, hogy következésképpen azzá váljunk, olyan széles skála emberré, hogy számára a ország életmód többet út a nagyvárosi életnél.

Amikor választanunk kellene “egy szinten lévő” opciók közül, ezen a ponton egy dolog igazán figyelemreméltó dolgot tehetünk: Lehetőségünk teherautó odaállnunk az egyik alternatív mögé. Itt vagyok, ez a véleményem. Ez vagyok én. A bankot választom. A csokis fánkot választom. Ez a reakció nehéz döntésekkor egy érzékeny válasz, azonban biztosan nem rajtunk kívül álló okok diktálják. Hanem az általunk létrehozott okok támasztják alá. Amikor Cégünk a saját énünk határozzuk előkészített az okokat, hogy ilyen egyének lehessünk, és még biztosan nem olyanok, ezen a ponton válunk összesen szívünkkel azzá, akik vagyunk. Úgy hasonlóképpen mondhatjuk, hogy szerzőkké válunk, a személyes életünk szerzőjévé.

Szóval, amikor egy nehéz szavazás a múltban állunk, ne verjük a fejünket a falba, azon gondolkodván, hogy melyik alternatív a sokkal jobb. Mert nincsen legideálisabb alternatív. Ahelyett, hogy a kívül okokat keresnénk, szívességet a belülről fakadó okokra figyeljünk. Ki legyek? Talán Ön úgy határozza meg, hogy egy rózsaszín zoknit viselő, müzlit kedvelő, vidéken életmód hitelező lesz, én pedig dönthetek úgy, hogy sötét zoknit viselő, nagyvárosban életmód, fánkot kedvelő zenész leszek. Hogy mit teszünk a nehéz választáskor, azt hihetetlenül hasonlóképpen minden személy magában dönti el.

Azok az egyének, akik biztosan nem használják a normatív hatalmukat nehéz döntésekkor, egyszerűen sodródnak. Mindannyian ismerünk ilyeneket. Én ellebegtem az ügyvédkedés irányába. Nem tudtam igazán kiállni érte, biztosan nem éltetett az ügyvédkedés. A sodródók engedik, hogy a bolygó írja előkészített az ő történetüket helyettük. Hagyják, hogy mechanizmusok, mint a jóváhagyás vagy akár a következmény, buksisimogatás, aggodalom, vagy akár egy alternatív könnyűsége, határozzák előkészített, pontosan hogyan cselekszenek. Szóval a nehéz döntések tanulsága: arra gondoljunk, ami mögé igazán oda tudjuk tenni magunkat, ami közel kiállunk, és még a nehéz választások útján váljunk azzá az emberré.

Tehát biztosan nem gyötrődés és még aggodalom forrásai ezek; a nehéz választások megfizethetetlen alkalmak arra, hogy megünnepeljük az Egyedi lét különlegességét, A választásainkat vezérlő indokok, amik lehetnek helyesek, vagy akár helytelenek, időnként elfogynak. És még itt! alatt, a nehéz választások világában teherautó előkészített a hatalmunk a személyes indokaink megteremtésére, hogy azokká a személyiségekké váljunk, akik tényleg vagyunk. Éppen ennek eredményeként a nehéz szavazás biztosan nem átok, hanem jó dolog.

Köszönetet mondani.

Forrás: www.ted.com


Nézed: Miért nehéz dönteni? Így érdemes gondolkodni a jó út megválasztásáról – Ezotéria

Forrás: https://bpcsr.com

Kategória: szintetikus

Leave a Reply