Tudták, hogy a debreceni Mackós-kútnak van egy nagy testvére a fővárosban? – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Tudták, hogy a debreceni Mackós-kútnak van egy nagy testvére a fővárosban?Debrecen – Lakott területre tévedt egy medve – aggodalomra azonban semmi ok: több mint 30 éve egy helyben áll. A Sas utcát díszítő Mackós-kutat a debreceni születésű Medgyessy Ferenc tervezte.


Hátulról megközelítve a turisták általában csak tippelnek, hogy vajon milyen állat fog velük farkasszemet nézni a belváros közepén. Majd hirtelen egy kedves mackó ábrázatát pillanthatják meg, aki a magasból néz lefelé.

A nagytermetű állat szobrát Medgyessy Ferenc tervezte és eredetileg nem is Debrecenbe.

– Budapestre adott be egy díszkút pályázatra többek között kettő tervet is. Ennek a mackós kútnak a tervét 1926-ban készítette el, de ezt a díszkút pályázatot 1954-ben írta ki a főváros és a két pályázat közül ez a mackós kút aratta  a nagyobb sikert, úgyhogy ezt valósították meg – mondta Erdei Nóra, az Explore Debrecen idegenvezetője.

Így történt meg az, hogy a forradalom és szabadságharc évében láthatták először a fővárosiak. 1956-ban Budapesten a II. kerület főutcáján állították fel, majd később, 1966-ban a mai helyére, a Nagy Imre térre került át.

A debreceni macinak tehát van egy nagy testvére a fővárosban, a Sas utcát díszítő medveszobor tulajdonképpen egy másodpéldány.

Medgyessy Ferenc szobrai elsősorban a hortobágyi legelők állatait idézik meg, megihlették a bikák és a komondorok is. Persze felmerül a kérdés, hogy miért szeretett volna egy medvét is életre kelteni.

– Gyerekkorában járt cirkuszban, úgyhogy elképzelhető, hogy ott találkozott medvével. Az biztos, hogy oroszlánnal találkozott, mert a Református Kollégium diákjaként az évfolyamtársának, Móricz Zsigmondnak a földbe rajzolt egy oroszlánt, hogy megmutassa, milyen jó rajzkészséggel rendelkezik. Hogy az egzotikus állatokhoz miért van a vonzódása, azt pontosan nem tudom, de ez egy nagyon kedves kis anekdota róla – mesélte Erdei Nóra.

A világhírű szobrász számos alkotást hagyományozott az utókorra, nem is gondolnánk, hányszor botlunk bele egy-egy remekművébe.

– Talán ő az egyetlen olyan szobrászművész, akinek egy adott városban ennyi köztéri szobra található, mint itt Debrecenben. A város büszke a szülöttjére, és Medgyessy Ferenc is nagyon büszke volt a debreceni gyökereire.

Nem véletlen, hogy nagyon sok alkotása azt a világot tükrözi, azt a paraszti tenyeres-talpas női ideált, amit a szobraiban megalkotott – hallhattuk a szakembert.

A szobrászművész munkássága előtt a róla elnevezett Emlékmúzeumban tisztelegnek. Medgyessy Ferenc hagyatékából 1982-ben nyílt meg az első állandó kiállítás. A Péterfia utcán található épület nincs messze az egykori szülőházától.

You read the post:Tudták, hogy a debreceni Mackós-kútnak van egy nagy testvére a fővárosban? – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Leave a Reply